Thursday, March 2, 2017

Μία ακόμα παρένθεση.


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Αμέτρητες συνομιλίες, ταυτόχρονα, στις γλώσσες τους, φτάνουν στ' αυτιά σου σαν βουητό.
"- Μα πόσες είναι;"
"- Έχουν άδεια σήμερα!"
Δύσκολα το πιστεύεις. Είναι χιλιάδες. Περπατάς στο πάρκο και βρίσκονται όπου κι αν κοιτάξεις. Γεμίζουν πεζούλια, παγκάκια, πλαστικές καρέκλες. Οι περισσότερες όμως έχουν απλώσει κάτω τραπεζομάντηλα και σεντόνια και τρώνε το κολατσιό τους καθισμένες οκλαδόν στο γρασίδι, απολαμβάνοντας την ελευθερία και την παρέα των φιλενάδων τους.
Σαραντάρες, μικροκαμωμένες, χωρίς μακιγιάζ, με τα μαλλιά πίσω. Φοράνε στην πλειοψηφία τους φτηνά καθημερινα ρούχα.
Καθώς περνάς δίπλα τους σηκώνουν το βλέμμα και σου χαμογελάνε. Φαίνονταν διαθέσιμες.
(Προσέχεις τώρα πως υπάρχουν και νεότερες κοπέλες αναμεσά τους, χαριτωμένες).
"Κάποιες είναι Ινδονήσιες. Οι περισσότερες όμως Φιλιππινέζες. Νταντάδες και οικιακοί βοηθοί. Εσωτερικές σε σπίτια που μπορούν να βγούν έξω μόνο μια φορά τη βδομάδα. Σάββατο ή Κυριακή. Δύσκολη ζωή. Έχουν πολλές απ'αυτές αφήσει πίσω άντρες και παιδιά."
(Ναι, το βλέπεις. Κάποιες βυθίζονται μέσα στις οθόνες του κινητού τους, χαμένες σε video calls. Στα μάτια τους λαχτάρα και νοσταλγία).
"Οι ντόπιοι τις περιφρονούν. Είναι φτωχές, κοντές και γεμάτες για τα γούστα τους. Αλλά κυρίως είναι σκουρόχρωμες. Εδώ οι άντρες θέλουν τις κοπέλες τους κάτασπρες. Είναι λοιπόν μόνες για χρόνια. Μερικές σχεδόν τρελαίνονται στο τέλος. Έλα να σου δείξω"
Μπαίνεις σ' ένα λεωφορείο. Στη διαδρομή κοιτάζεις έξω απο το παράθυρο. Περνώντας απο το κέντρο της πόλης παρατηρείς πως δεν υπάρχει μέρος που οι οικιακοί βοηθοί δεν έχουν καταλάβει. Γεμίζουν μικρές πλατείες, συστάδες πράσινου, βρίσκονται κάτω απο υπόστεγα, σκάλες και υπέργειες διαβάσεις, οπουδήποτε υπάρχουν λίγα εκατοστά ελεύθερου χώρου. Συχνά, σε μικρές ομάδες, κάνουνε αερόμπικ ή χορεύουν όλες μαζί και τραγουδάνε.
'Τιγκάρουν τα καραόκε ρούμς, τα μόλς και τις εκκλησίες τους. Είναι παντού"
Κατεβαίνεις σ' ένα δρόμο γεμάτο με ντίσκο και κλάμπς. Είναι ακόμα μεσημέρι αλλά υπάρχει πολλή κίνηση μιας και πολλές απ' αυτές τις γυναίκες, ντυμένες αυτή τη φορά με πιο χρωματιστά κι αποκαλυπτικά ρούχα, κρατώντας στα χέρια τσάντες, κόπιες κάποιας επώνυμης μάρκας, σουλατσάρουν πιασμένες αγκαζέ χαζεύοντας τριγύρω ή συνωστίζονται σε καφετέριες. Μερικά μέρη είναι τόσο γεμάτα που όλες οι θέσεις είναι κατειλλημένες οπότε κάποιες κοπέλες αναγκάζονται να μένουν όρθιες. Οι άντρες στο δρόμο είναι πολύ λίγοι, κυρίως δυτικοί, και όταν περνάς απο μπροστά τους συγκεντρώνεις πάνω σου δεκάδες ματιές.
(Όλο περιέργεια, περιπαιχτικές, σαν ερωτικό κάλεσμα)
"Τα λεφτά είναι καλά αλλά μερικές δεν αντέχουν την μοναξιά και την κακομεταχείρηση, ξέρεις τώρα πως είναι τα πλούσια αφεντικά, και αυτοκτονούν"
Μπαίνεις τυχαία σ' ένα μικρό κλάμπ κι είναι απρόσμενα γεμάτο. Παίζει δυνατή χορευτική μουσική. Οι άντρες όμως πάλι είναι ελάχιστοι. Καμμιά δεκαριά μεσήλικες που, ευχαριστημένοι, κρατάνε με το ένα χέρι ένα μπουκάλι μπίρας και με το άλλο χαιδεύουν κάποια γυναικεία πόδια. Εκείνες όμως είναι πολλές. Χορεύουν προκλητικά κρατώντας η μία στα χέρια το κορμί της άλλης. Δυο τρείς απ' αυτές έχουν ανέβει πάνω στη μπάρα και χτυπιούνται στον ρυθμό της μουσικής. Η μία, νεαρή με ένα τοσοδούλι μίνι, έχει πετάξει κάτω το εσωρουχό της και, όπως χορεύει εκεί ψηλά, αφήνει να φαίνονται τα πάντα.
"Για χάρη των ξένων οικιακών βοηθών, ντίσκο και κλάμπς στον δρόμο αυτό είναι ανοιχτά για 48 ώρες, απο τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι αυτά της Δευτέρας. Όσο η νύχτα θα πλησιάζει τόσο τα μαγαζιά θα γεμίζουν ασφυκτικά απο τις πιο αδύναμες συναισθηματικά κοπέλες, απο κέινες που δεν αντέχουνε πια. Κι όσο αυτές θα πίνουν τόσο θα χάνουν τον έλεγχο. Κάθε φορά, βγάζουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης εβδομάδας, μιας ολόκληρης ζωής"
Χαμογελάς στην πρώτη που βλέπεις, σου χαμογελάει κι εκείνη. Βάζεις τα χέρια σου στη μέση της, χορεύετε αλλά σύντομα την αφήνεις για μια άλλη ομορφότερη. Αργότερα παρατάς και τη δεύτερη για μια τρίτη, την τρίτη για μια τέταρτη πιο νεαρή και πιο σέξυ.
"Μερικές απ αυτές εκπορνεύονται περιστασιακά για να συμπληρώσουν εισόδημα, άλλες έχουνε συμφωνήσει με το μπάρ να παίρνουν ποσοστά απο τα ποτά που θα τις κεράσουν. Οι περισσότερες όμως, είπαμε, είναι απλά απελπισμένες απο την μοναξιά, χρειάζονται λίγη διασκέδαση, λίγη αντρική προσοχή. Μερικές έχουν ορμές που δυσκολεύονται να ελέγξουν κι απελευθερώνουν με το ποτό".
(Αρχίζεις να ψηλαφίζεις το κορμί της κοπέλας που χορεύεις. Εκείνη παίρνει το κεφάλι σου στα χέρια της και σε φιλάει).









'

No comments:

Post a Comment