Wednesday, January 29, 2014

9. χάσμα γενεών


Όταν μια κοινωνία αλλάζει και τα ήθη 'εκμοντερνίζονται' τόσο γρήγορα , πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Τα παιδιά των μεγάλων ειδικά πόλεων έχουν κι εδώ μια μυστική ζωή που οι γονείς τους ούτε καν υποψιάζονται. Στην επιφάνεια δέχονται πάντα αδιαμαρτύρητα τις υποδείξεις τους , στα κρυφά όμως κάνουνε τελικά αυτό που θέλουν. Οι συγκρούσεις αποφεύγονται κι όλοι μενουν ευχαριστημένοι.
Οι δυο παράλληλες πραγματικότητες- η μία φαντασιακή στο μυαλό των γονιών-  συνυπάρχουν  απρόσκοπτα , κάτι που φαντάζει πολλές φορές κωμικό για τον παρατηρητή που έχει επίγνωση  και των δύο πλευρών του νομίσματος.
Εικοσάχρονη κοπελίτσα της 'καλής κοινωνίας' , με αχαλίνωτη ερωτική ζωή απο τα δεκατεσσερά της -κάτι όχι και τόσο σπάνιο πια- και πειραματισμούς με ομοφυλοφυλικό και ομαδικό σεξ , καλείται στο σπίτι να παραστήσει την ανήξερη παιδίσκη μέχρις ότου η μητερα της αρχίζει να παρατηρεί πως ντύνεται κάπως τολμηρά και πως συχνά αργεί τα βράδυα. Ανήσυχη πηγαίνει σ εναν φημισμένο αστρολόγο και τον ρωτάει με τρεμάμενη φωνή μήπως η κόρη της δεν είναι πια παρθένα κι εκείνος επιβεβαιώνει τους φόβους της προσθέτωντας πως ,αν αυτή  η παρέκκλιση της κόρης συνεχιστεί, φοβερά και τρομερά πράγματα θα συμβούν!
Στο σπίτι η κοπελίτσα αρνείται τα πάντα μπροστά στη μητέρα που εχει λειώσει στο κλάμμα: 'Μα τί  είναι αυτά που λες μαμά! Eίναι δυνατόν να σου λέω εγώ ψέματα;'  Η μαμά ησυχάζει κάπως όμως είναι η σειρά της κόρης να καθήσει σε αναμμένα κάρβουνα: η δυσοίωνη προφητεία του αστρολόγου δεν την αφήνει να κοιμηθεί. Εξομολογείται στους φίλους της πόσο πολύ φοβάται για όλα εκείνα που μέλλονται να συμβούν. Αποφασίζει - απ ότι ξέρω πειθάρχησε  στην αποφασή της- να σταματήσει την κρεπάλη και να ψάξει για μια σοβαρή σχέση με προοπτική γάμου.
Οχι μόνο σ αυτή την περίπτωση ο  'μοντερνισμός' και ο 'σύγχρονος΄ τρόπος σκέψης ηττηθηκαν τελικά απ τον ανορθολογισμό και τον συντηρητισμό .Το χάσμα των γενεών γεφυρώθηκε μέσα απο την αυθεντία του αστρολόγου και ο παλιός κόσμος επικράτησε , όπως συμβαίνει πάντοτε στις ασιατικές κοινωνίες που κάνουν ενα βήμα μπροστά για να κάνουν μετά δύο βήματα πίσω
(Φορές φορές στην Ασία νομίζεις πως η άλλη πραγματικότητα, η μοντέρνα, είναι αυτή που βρίσκεται  μέσα στο φαντασιακό των παιδιών και μόνο ! Οι γονείς και οι σκονισμένες ιδέες τους χασκογελάνε πίσω απ το παραβάν.)

No comments:

Post a Comment